HODOČAŠĆE ŽUPE GOSPE OD RUŽARIJA PREKO – MARIJINA KUĆA U EFEZU I SEDAM CRKVI OTKRIVENJA

Vrsta putovanja
  • marijinakuca

Opis

CIJENA ARANŽMANA: 1.090,00 EUR po osobi;
DOPLATA ZA JEDNOKREVETNU SOBU: 190,00 EUR po osobi;

U cijenu aranžmana uključeni:

  • Zrakoplovne karte na relacijama iz programa s uključenom prtljagom do 20 kg;
  • Smještaj u hotelima s 4* na bazi 2 polupansiona u Izmiru, 1 polupansiona u Pamukkalama, te 1 polupansion i 1 noćenje s doručkom u Istanbulu;
  • Duhovni i biblijski vodič tijekom cijelog putovanja;
  • Lokalni vodič za razgled lokacija iz programa;
  • Ulaznice za lokalitete koji se posjećuju i navedeni su u programu;
  • Polica putničkog zdravstvenog osiguranja
  • Napojnice za hotele, vozače i vodiče.

Sedam crkava Otkrivenja drevne su crkve kojima je sveti Ivan pisao u Bibliji. Svaka je crkva dobila pismo u kojem ih poziva da se pokaju za svoje grijehe. U vrijeme slanja pisama, u svakom od tih gradova su postojale jake i aktivne kršćanske zajednice. Cilj je bio ispravljanje bolesti i pošasti koje su opterećivale tadašnju crkvu.

Crkva u Efezu, Otkrivenje 2,1/2,7

Anđelu Crkve u Efezu napiši: “Ovo govori Onaj koji drži sedam zvijezda u desnici, Onaj koji stupa posred sedam zlatnih svijećnjaka: Znam tvoja djela, tvoj trud i postojanost tvoju i da ne možeš podnijeti opakih. Iskušao si one koji se prave apostolima, a nisu, i otkrio si da su lažljivci. Postojan si, podnio si za ime moje i nisi smalaksao. Ali imam protiv tebe: prvu si ljubav svoju ostavio. Spomeni se dakle odakle si pao, obrati se i čini prva djela. Inače dolazim k tebi i – uklonit ću tvoj svijećnjak s mjesta njegova ako se ne obratiš. Ali ovo imaš: mrziš nikolaitska djela koja i ja mrzim. “Tko ima uho, nek posluša što Duh govori crkvama! Pobjedniku ću dati jesti od stabla života koje je u raju Božjem.

Crkva u Smirni, Otkrivenje 2,8/2,11

I anđelu Crkve u Smirni napiši: “Ovo govori Prvi i Posljednji, Onaj koji bijaše mrtav i oživje: Znam tvoju nevolju i siromaštvo – ali ti si bogat! – i pogrde od onih koji se nazivaju Židovima, a nisu, nego su sinagoga Sotonina.

Ne boj se onoga što ti je trpjeti! Evo, Sotona, će neke od vas baciti u tamnicu da budete iskušani. Bit ćete u nevolji deset dana. Budi vjeran do smrti i dat ću ti vijenac života. “Tko ima uho, nek posluša što Duh govori crkvama! Pobjedniku neće nauditi druga smrt.

Crkva u Pergamu, Otkrivenje 2,12/2,17

I anđelu Crkve u Pergamu napiši: “Ovo govori Onaj u koga je mač dvosjek, oštar: Znam gdje prebivaš – ondje gdje je Sotonino prijestolje – a čvrsto se držiš moga imena te nisi zanijekao moje vjere ni u one dane kad je Antipa, moj svjedok, vjerni moj, ubijen kod vas – gdje Sotona prebiva. Ali imam nešto malo protiv tebe: imaš ondje nekih što drže nauk Bileama što pouči Balaka da stupicu stavi sinovima Izraelovim te blaguju od mesa žrtvovana idolima i bludu se podadu. Tako i ti imaš takvih koji drže nauk nikolaitski.

Obrati se dakle! Inače dolazim ubrzo k tebi da ratujem s njima mačem usta svojih. “Tko ima uho, nek posluša što Duh govori crkvama! Pobjedniku ću dati mane sakrivene i bijel ću mu kamen dati, a na kamenu napisano ime novo koje nitko ne zna doli onaj koji ga prima.

Crkva u Tijatiri, Otkrivenje 2,18/2,29

I anđelu Crkve u Tijatiri napiši: “Ovo govori Sin Božji, Onaj u koga su oči kao plamen ognjeni, a noge mu nalik na mjed uglađenu: Znam tvoja djela: tvoju ljubav, i vjeru, i služenje, i postojanost – i tvoja posljednja djela obilatija od prvašnjih.

Ali imam protiv tebe: puštaš ženu Jezabelu, koja se pravi proročicom, da uči i zavodi moje sluge te se bludu podaju i blaguju od mesa žrtvovana idolima. Dadoh joj vremena za obraćenje, ali ona neće da se obrati od bludnosti svoje.

Evo, bacam je na postelju, a bludne drugare njene u veliku nevolju ako se ne odvrate od njezinih djela; i djecu ću joj smrću pobiti. I znat će sve crkve: Ja sam Onaj koji istražuje bubrege i srca – i dat ću vam svakomu po djelima.

Vama pak velim – vama drugim u Tijatiri koji ne drže ovog nauka te ne upoznaše takozvanih dubina sotonskih: Ne stavljam na vas drugoga bremena nego – što imate, čvrsto držite dok ne dođem. “Pobjedniku, onomu što do kraja bude vršio moja djela, dat ću vlast nad narodima i vladat će njima palicom gvozdenom, kao posuđe glineno satirati ih – kao što i ja to primih od Oca svoga. I dat ću mu zvijezdu Danicu. Tko ima uho, nek posluša što Duh govori crkvama!

Crkva u Sardu, Otkrivenje 3,1/3,6

I anđelu Crkve u Sardu napiši: “Ovo govori Onaj koji ima sedam duhova Božjih i sedam zvijezda: Znam tvoja djela: imaš ime da živiš, a mrtav si. Budan budi i utvrdi ostatak koji tek što ne umre. Doista, ne nađoh da su ti djela pred Bogom mojim savršena.

Spomeni se dakle: kako si primio Riječ i poslušao, tako je i čuvaj – i obrati se. Ne budeš li dakle budan, doći ću kao tat, a nećeš znati u koji ću čas doći na te. Ali imaš u Sardu nekolicinu imena što ne okaljaše svojih haljina; oni će hoditi sa mnom u bjelini jer su dostojni. “Tako će pobjednik biti odjeven u bijele haljine i neću izbrisati imena njegova iz knjige života i priznat ću ime njegovo pred Ocem svojim i anđelima njegovim.  “Tko ima uho, nek posluša što Duh govori crkvama!

Crkva u Filadelfiji, Otkrivenje 3,7/3,13

I anđelu Crkve u Filadelfiji napiši: “Ovo govori Sveti, Istiniti, Onaj koji ima ključ Davidov i kad otvori, nitko neće zatvoriti; kad zatvori, nitko neće otvoriti:  Znam tvoja djela. Evo, otvorio sam pred tobom vrata kojih nitko zatvoriti ne može. Doista, malena je tvoja snaga, a očuvao si moju riječ i nisi zatajio mog imena. Evo, dovest ću neke iz sinagoge Sotonine – koji sebe zovu Židovi, a nisu, nego lažu – evo, prisilit ću ih da dođu da ti se do nogu poklone te upoznaju da te ja ljubim.

Budući da si očuvao moju riječ o postojanosti, i ja ću očuvati tebe od časa kušnje koji ima doći na sav svijet da se iskušaju svi pozemljari. Dolazim ubrzo. Čvrsto drži što imaš da ti nitko ne ugrabi vijenca. “Pobjednika ću postaviti stupom u hramu Boga moga i odande on više neće izići i napisat ću na njemu ime Boga svoga i ime grada Boga svoga, novog Jeruzalema koji siđe s neba od Boga mojega, i ime moje novo. “Tko ima uho, nek posluša što Duh govori crkvama!

Crkva u Laodiceji, Otkrivenje 3,14/3,22

I anđelu Crkve u Laodiceji napiši: “Ovo govori Amen, Svjedok vjerni i istiniti, Početak Božjeg stvorenja: Znam tvoja djela: nisi ni studen ni vruć. O da si studen ili vruć!  Ali jer si mlak, ni vruć ni studen, povratit ću te iz usta. Govoriš: `Bogat sam, obogatih se, ništa mi ne treba!` A ne znaš da si nevolja i bijeda, i ubog, i slijep, i gol. Savjetujem ti: kupi od mene zlata u vatri žežena da se obogatiš i bijele haljine da se odjeneš da se ne vidi tvoja sramotna golotinja; i pomasti da oči pomažeš i vidiš. Ja korim i odgajam one koje ljubim. Revan budi i obrati se!  Evo, na vratima stojim i kucam; posluša li tko glas moj i otvori mi vrata, unići ću k njemu i večerati s njim i on sa mnom. “Pobjednika ću posjesti sa sobom na prijestolje svoje, kao što i ja, pobijedivši, sjedoh s Ocem svojim na prijestolje njegovo. “Tko ima uho, nek posluša što Duh govori crkvama!

Program

1

23. 09. ZAGREB – ISTANBUL – IZMIR

Okupljanje u zračnoj luci Dr Franje Tuđmana u Zagrebu u 06:15 sati. Prijava ne let i polet zrakoplovom do Istanbula u 08:15, te iz Istanbula do Izmira u 14:00. Po dolasku u Izmir u 15:15, slijedi carinska i kontrola putovnica. Ukrcaj u autobus, susret s lokalnim vodičem i odlazak do Izmira. Panoramski razgled grada i smještaj u hotelu s 4*. Večera, noćenje.

2

24. 09. IZMIR (SMIRNA) – PERGAM – SARD – IZMIR

Doručak. Poslije doručka, razgled ostataka nekadašnjeg grada Smirne, nekada vrlo bogatog grada, koji se danas “utopio” u modernom gradu Izmiru. Od nekadašnje veličine, najbolje je očuvana Agora. Poslije razgleda Agore, sveta misa u katedrali sv. Ivana. Poslije mise, nastavak putovanja prema još jednom gradu koji se spominje u Otkrivenju – Pergamu, koji se nalazi poviše grada Bergama i do njega se dolazi uspinjačom. Po Pergamu se naziva pergament, pisaća podloga koja se pravila od kože sitne stoke. Grad je imao drugu najveću knjižnicu antičkog svijeta s preko 200.000 svezaka pergamenata. U Gornjem gradu se nalaze ostaci Zeusova oltara, Trajamovog hrama, kazališta… Povratak u autobus i natavak vožnje do Sarda, još jednog grada koji se spominje u Otkrivenju. Razgled lokaliteta – Artemidin hram, židovska sinagoga, bizantska bazilika… Povratak u Izmir, večera u hotelu. Poslije večere, šetnja gradom. Noćenje

3

25. 09. IZMIR – EFES – APHRODISIAS – PAMUKKALE

Doručak. Poslije doručka, odjava iz hotela i nastavak putovanja prema Efesu. Po dolasku, sveta misa u Svetištu Marijine kuće i razgled svetišta. Odlazak prema antičkom Efesu i razgled jednog od najočuvanjih lokaliteta – mramorna cesta, Hadrijanov hram, Celsijusove knjižnice, kazalište, odeon, rimsae kupelj, agora, te ostatke Artemidinog hrama – Artemisiona, jednog od sedam svjetskih čuda antičkog svijeta. Slijedi odlazak do bazilike sv. Ivana i posjet njegovu grobu. Nastavak putovanja do Aphrodidiasa. Po dolasku razgled antičkog nalazišta – Agora, kazalište, stadion, Hadrijanove kupke, Afrodizijev muzej… Nastavak putovanja do Pamukkale, snještaj u hotelu, večera, noćenje.

4

26. 09. PAMUKKALE – HIERAPOLIS – LAODICEJA – PHILADELPHIA – IZMIR – ISTANBUL

Doručak. Poslije doručka, razgled Pamukkala i Hierapolisa. Pamukkale (Pamučna tvrđava) su mineralne toplice bogate kalcijem, koje su prelijevanjem vode preko brijega, stvorile čudesan plato bijele boje. Topli su izvori smatrani terapeutskima, zbog čega su kraljevi Pergama u 2. stoljeću prije Krista osnovali lječilište Hierapolis. Zbog velikog broja sarkofaga u nekropoli Hierapolis, ostataka kupatila, hramova, kalaišta i ostalih starogrčkih i starorimskih spomenika, te originalne ranokršćanske građevine, Hierapolis je zajedno sa Pamukkalama upisan u UNESCO – ovu svjetsku baštinu 1988. godine. Grad je na kršćanstvo obratio apostol sv. Filip, koji je tu i razapet 87. godine. Njegov Matrij je najznačanijih spomenik toga vremena. Nastavak putovanja prema Laodiceji i Philadelphiji. Laodiceja je bio jedan od najvećih trgovačkih i financijskih središta antičkog svijeta. Bogatstvo je proizlazilo iz proizvodnje odjeće i bankarskog poslovanja. U gradu je postojala jaka kršćanska zajednica, koja se također, spominje u Otkrivenju. Philadephija, još jedan grad iz Otkrivenja se nalazi na 30 – tak kilometara od Pamukkala. U njemu se nalaze ostaci bizantijske bazilike, te neke freske iz 11. Stoljeća. Sveta misa u crkvi sv. Ivana. Nastavak putovanja prema zračnoj luci Izmir. Ukrcaj na let za Istanbul u 19:55 sati i dolazak u 21:15 sati. Po dolasku, ukrcaj u autobus i transfer do hotela. Smještaj u hotelu, noćenje.

5

27. 09. ISTANBUL

Doručak. Poslije doručka, razgled grada pješice u pratnji vodiča – Topkapi palača, Sultanahmet trg, Sulejmanija džamija, Kapali čaršija, njemačka fontana, Hipodrom, Plava džamija, Aya Sofia s vanjske strane. Obilazak ruševina crkve sv. Eufemije, čiji su ostaci među najvažnijim bizantijskim ruševinama u Istanbulu. Šetnja pokraj Egipatskog bazara do najveće crkve u Istanbulu, crkve sv. Ante Padovanskog, koja se nalazi u četvrti Beyoglu. Sveta misa. Poslije mise slobodno vrijeme do večere. Povratak u hotel za večeru, noćenje.

6

28. 09. ISTANBUL – ZAGREB

Doručak. Odjava iz hotela u 11:00 sati. Slobodno vrijeme za shopping i osobne razglede. Može se iskoristiti i za krstarenje Bosforom, uz doplatu, tijekom kojog se sa broda mogu vidjeti sve građevine, palače – Dolmabahce, Čiran dvorac, dva viseća mosta nad Bosforom, Rumeli i Andolu hisar kule… Polazak u zračnu luku u 14:00 sati. Poslije carinske kontrole i kontrole putovnica, ukrcaj na zrakoplov Turkish airlinesa u 18:30 sati i dolazak u Zagreb u 19:35 sati.