Prag - Beč

7 dana autobusom
Prag - Beč
Prag - Beč
Prag - Beč

Prag – Beč
Prag je glavni i najveći grad Češke, s 1,2 miliona stanovnika, te njeno kulturno i gospodarsko središte. Zemljopisno leži u sredini Češke na rijeci Vltavi. Obzirom na dobro očuvanu srednjovjekovnu gradsku jezgru, Hradčane i malu Stranu na lijevoj, te Stare Mesto i Nove Mesto (Stari i Novi Grad) na desnoj obali Vltave, od 1992. Godine stari dio Praga je uvršten u UNESCO – v popis.

Beč je glavni i najveći grad Austrije s 1,6 miliona stanovnika. Leži na obalama rijeke Dunav, a u svjetskim razmjerima odavno postao i omiljeno turističko odredište, ponajviše zahvaljujući mnogobrojnim kulturno - povijesnim spomenicima iz doba Austro -Ugarske monarhije, te raznolikoj kulturnoj ponudi i naslovu glazbene prijestolnice u kojoj su između ostalih živjeli i stvarali poznati glazbenici kao što su Bethoven, Mozart ili Strauss. U gradskom središtu (Innenstadt) nalazi se veličanstvena katedrala sv. Stjepana, jednog od gradskih simbola, te brojni spomenici uvršteni na UNESCOV – u svjetske kulturne baštine.

1/2. DAN, HERCEGOVINA – BEČ – PRAG

Polazak iz Hercegovine u večernjim satima. Vožnja autobusom kroz Hrvatsku i Sloveniju do Beča. Po dolasku, razgled grada – Hofburg, kraljevska palača, trenutno služi kao službena rezidencija austrijskog predsjednika, Augustinska crkva, Kapucinska crkva u kojoj se nalaze grobnice Habsburgovaca, Kartnerstrasse, katedrala Sv. Stjepana, Graben, Kohlmarkt.... Poslije kraćeg odmora, nastavak putovanja za Prag. Po dolasku smještaj u hotelu u više krevetnim sobama. Večera u hotelu. Noćenje.

3. DAN PRAG

Doručak. Poslije doručka, razgled grada uz pratnju vodiča koji počinje od Hradčana, rezidencije čeških vladara preko Katedrale sv. Víta i Václava, u kojoj su pokopani češki vladari. Slijedi posjet karmelićanskoj crkvi Gospe od Pobjede u kojoj se čuva drveni kip Djeteta Isusa iz 16. stoljeća, a koji je, prema predaji, pripadao Tereziji Avilskoj i ima čudesne moći. Karlovim mostom, najstarijim u Pragu, koji povezuje Stari grad s Malom Stranom, dolazi se do najstarijeg Praškog trga, Staromestskih namesti, na kojoj se nalaze crkva sv. Nikole, Starogradska vijećnica i Astronomski sat. Razgled završava na Václavskim namestima, gdje se nalazi najstariji i najveći češki muzej, Nacionalni muzej, Praška državna opera, te mnogobrojni restorani, trgovine i kafići...

Preporuka - fakultativna dvosatna plovidba Vltavom s ručkom na brodu. Plovidbom rijekom uz najpoznatije građevine i spomenike, Prag se doživi na jedan sasvim drugačiji način…
Večera u hotelu, te poslije večere mogući zabavni program u diskoteci ili nekom od klubova.

4. DAN PRAG

Doručak. Poslije doručka, nastavak razgleda Praga. Odlazak u nekadašnji kraljevski grad Vyšehrad, sagrađenog u 10. stoljeću na stijeni povrh Vltave. Unutar dvorca opasanog zidinama se nalazi Bazilika sv. Petra i Pavla, rotonda sv. Martina iz 11. stoljeća... Slijedi šetnja Pariškom ulicom sa najboljim i najskupljim trgovinama u Pragu, te posjeta Židovskoj četvrti u kojoj se nalaze sinagoge, židovsko groblje, vijećnica i ceremonijalna židovska dvorana…
Povratak u hotel, večera, noćenje. Uvečer, mogući odlazak u diskoteku.

5. DAN PRAG –TROJA – VYSEHRAD – KARLŠTEJN

Doručak. Poslije doručka, više mogućnosti za provesti dan.
1. Poludnevni fakultativni izlet u Karštejn, gotički dvorac, kojega je sagradio Karlo IV. u 14. stoljeću. Dvorac je služio za čuvanje krune, relikvija i drugih vrijednosti vladarske obitelji.
2. Fakultativni izlet u ZOO vrt Troja, čija visoka tehnologija i najsuvremeniji pristup gradnji staništa za životinje posjetiteljima omogućuje doživjeti brojne egzotične vrste u njihovom prirodnom okolišu. 
Povratak u hotel za večeru. Mogući odlazak u diskoteku, noćenje.

6/7 DAN. PRAG – TELČ – BEČ – HERCEGOVINA

Doručak. Poslije doručka polazak za Telč, gradić u južnoj Moravskoj. Grad je osnovan u 13 – om stoljeću, kao utvrda na vodi. Zahvaljujući slikovitom Gradskom trgu s kućama iz 16. i 17. stoljeća, Telč je uvršten u UNESCO svjetsku baštinu 1992. godine. Uz trg, najznačajnije su građevine i gotički dvorac iz 14. stoljeća, te Gospin stup i fontana iz 18. stoljeća. Nastavak putovanja prema Beču. Odlazak do dvorca Schoenbrunn (ulazak u park je besplatan), te poslije kraćeg boravka, odlazak do Pratera. Povratak u Mostar oko 19:00 sati, te uz video projekcije i kraća zadržavanja za odmor, dolazak u Hercegovinu ujutro.

Dodatne informacije

Važne napomene pri odlasku na grupno putovanje školskih ustanova

Prilikom organiziranih odlazaka na putovanja, važno je znati pojedine stvari:

1. PUTNE ISPRAVE

Svi putnici moraju imati važeće putne isprave - hrvatske ili BH putovnice, odnosno hrvatske osobne iskaznice. U slučaju da se putuje u zemlju gdje je potrebna viza, putnici su dužni, uz eventualno posredovanje agencije, pribaviti iste uz predočenu dokumentaciju koju pojedino veleposlanstvo zahtjeva. Obratite pozornost na rok važenja putovnice - za ulazak u većinu zemalja putovnica mora vrijediti minimalno 90 dana od dana ulaska.

2. GUBITAK PRTLJAGE

Putnici su dužni voditi brigu o svojim stvarima unesenim u kabinu autobusa, te su ih prilikom svakog napuštanja istog dužni ponijeti sa sobom. U protivnom, putnici sami snose odgovornost za krađu, gubitak ili oštećenje stvari ostavljenih u kabini autobusa bez njihovog nadzora. U slučaju oštećene prtljage i sadržaja iste za vrijeme vožnje autobusom, Organizator se obvezuje nadoknaditi nastalu štetu u slučaju prouzročenom nepažljivim rukovanjem vozača, odnosno člana posade.

3. PONAŠANJE ZA VRIJEME VOŽNJE AUTOBUSOM

Za vrijeme vožnje autobusom nije dozvoljeno šetanje autobusom za vrijeme vožnje, oštećenje inventara, ometanje drugih osoba u autobusu - uključujući vozača, konzumiranje alkohola, opojnih droga i pušenje. U slučaju istih, vozač je obvezan zaustaviti autobus i upozoriti na ponašanje i u slučaju nemogućnosti uspostavljanja reda u suradnji s vođom puta, zatražiti pomoć djelatnika MUP - a zemlje u kojoj se nalazi. Za vrijeme vožnje autobusom, vozaču nije dozvoljena uporaba mobilnih uređaja bez odgovarajuće dodatne opreme, uz čiju pomoć može neometano obavljati posao.

4. PUTNIČKO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

Svi su putnici osigurani od posljedica nesretnog slučaja za vrijeme boravka na putovanju, pri čemu se Organizator pojavljuje kao posrednik. Da bismo na vrijeme ishodili policu osiguranja, potrebno je dostaviti 5 dana prije puta: JMBG, broj putovnice, adresu stanovanja. Prilikom potpisivanja Ugovora, pozorno pročitajte uvjete osiguranja, kako biste znali koji su rizici i u kojem obujmu pokriveni policom osiguranja. Za osobe pod utjecajem opojnih droga i alkohola prestaju vrijediti uvjeti iz PPZO.

5. DEVIZNI I CARINSKI PROPISI

Svi su se putnici obvezni pridržavati deviznih i carinskih propisa B i H, kao i propisa zemlje u koju se putuje. U slučaju nemogućnosti nastavka putovanja radi kršenja istih od strane putnika, sve nastale troškove i posljedice snosi sam prekršitelj.

6. POPUSTI

- Djeca iz iste obitelji: 30 %; - Djeca iz Centara za nezbrinutu i napuštenu djecu: 100 %;

7. PLAĆANJE

Prilikom prijave, putnik uplaćuje 40% cijene aranžmana (po osobi) osim ako u programu nije drukčije navedeno. Razlika do pune cijene aranžmana uplaćuje se najkasnije 21 dana prije početka putovanja osim ako u programu nije drukčije navedeno.

8. ODUSTAJANJE OD PUTOVANJA

Ukoliko putnik otkaže aranžman, G - tour od ukupne cijene aranžmana zadržava:

  • 15 - 30 dana prije polaska 10 % cijene aranžmana;
  • 1 - 15 dana prije polaska 30 % cijene aranžmana;
  • Poslije polaska 50 % od cijene aranžmana.

Kod otkazivanja svih aranžmana ne isplaćuje se trošak nabave vize/a ni putnih isprava. U slučaju otkaza zbog bolesti ili smrtnog slučaja u obitelji, uplaćeni iznos se vraća u cijelosti.

8. REKLAMACIJE

Reklamacije se podnose na licu mjesta ukoliko je u pitanju smještaj, kako bi organizator mogao na vrijeme ispraviti eventualne nedostatke. Sve ostale reklamacije se rješavaju u skladu sa Ugovorom koji se potpisuje prilikom dogovora.

Odgovorni organizator:

G-TOUR MEĐUGORJE, d. o. o. Ul. Fra Slavka Barbarića 34. 88266 Međugorje, J. I. B. 427300700003 ID PDV: 227300700003 PB: 17074255, Županijski Sud u Mostaru: Tt - 702/2;