Albanija - Makedonija - Crna Gora

5 dana autobusom
Albanija - Makedonija - Crna Gora
Albanija - Makedonija - Crna Gora
Albanija - Makedonija - Crna Gora

Albanija – Makedonija – Crna Gora

DAN 1. HERCEGOVINA – SKADAR – DRAČ

Polazak u jutarnjim satima. Vožnja preko Stoca, Bileće, Nikšića i Podgorice prema Skadru. Skadar je jedan od najstarijih gradova u Albaniji, na čijem se ulasku nalazi tvrđava Rozafa, koja su prema legendi gradila tri brata i nisu je mogli sagraditi, dok im starac nije prorekao da u zidove treba biti zazidana supruga jednog od braće, koja im prva donese hranu… Razgled grada: džamije Al Zamil, gradska šetnic uz koju se nalaze i džamija Ebu Bekr i pravoslavna crkva sv. Dimitrija, kip majke Terezije. Nastavak putovanja do Tirane, glavnog grada Albanije udaljenog 40 – tak km od Drača. Po dolasku, razgled grada. Razgled započinje sa Skenderbegova trga, uz čiji rub se nalaze Opera, Nacionalni povijesni muzej, Palača kulture, džamija Ethem Bega, Tiranski toranj sa satom. Zatim slijedi odlazak do pješačke ulice Rruga Murat Toptani, koja se prostire između zgrade parlamenta i Nacionalne umjetničke galerije, skulptura oblaka Reja, djelo japanskog arhitekta. Slijedi posjet katoličkoj katedrali Sv. Pavla, te odlazak do Tiranske piramide, parlamenta, Predsjedničke palače do Trga majke Terezije. Nastavak putovanja do Drača. Uz usputna zaustavljanja za odmor, dolazak u večer. Smještaj u hotelu, večera, noćenje.

DAN 2. DRAČ – OHRID

Doručak. Poslije doručka, nastavak putovanja prema Ohridu. Uz usputna zaustavljanja za odmor i prelazak granice, dolazak u Ohrid poslije podne. Po dolasku, razgled grada na obalama istoimenog jezera. Grad i jezero su 1980. godine uvršteni u UNESCO svjetsku baštinu kulture i prirode. Razgled počinje od crkve sv. Bogorodice od Perivlepta, u kojoj se čuvaju ostaci sv. Klementa Ohridskog, preko Antičkog teatra, Samuilove tvrđave, pa do manastira sv. Pantelejmona i crkve sv. Ivana od Kanea. Ohrid je poznat po velikom broju crkvi, pa se kaže da Ohrid ima crkvi koliko i dana u godini. Također, poznat je po biserima, a Ohridsko jezero je među najdubljim jezerima u svijetu. Povratak u hotel, večera, noćenje.

DAN 3. OHRID – BUDVA

Doručak. Poslije doručka, ukrcaj u autobus i nastavak putovanja do Budve. Uz usputna zaustavljanja za odmor, dolazak u Budvu pred večer. Po dolasku, smještaj u hotel Slovenska plaža, koji se nalazi uz 1.600 m dugu pješčanoj šljunkovitoj plaži u Budvi. Cijeli kompleks sa restoranima, kafićima, buticima, trgovinama, frizerskim i kozmetičkim salonom, sportskim terenima, bazenima je jedan mali grad za sebe. Večera, noćenje.

DAN 4. BUDVA

Doručak. Poslije doručka, razgled jednog od najstarijih naselja na Jadranu, koju je prema legendi osnovao feničanski princ Kadmo. Danas je Budva najposjećenija crnogorska destinacija i turistički centar. Ručak u hotelu, te poslije ručka fakultativno izlet do Cetinja i Lovćena ili slobodno vrijeme u Budvi. Cetinje je osnovao crnogorski vladar Ivan Crnojević 1482. godine, te je godinama bio glavni grad Crne Gore. Razgled grada te moguć posjet dvoru kralja Nikole, te odlazak do Lovćena, na čijem se manjem vrhu Jezerski vrh nalazi Njegošev mauzolej, djelo Ivana Meštrovića. Razgled mauzoleja, gdje je sahranjen čuveni crnogorski vladar i pjesnik Petar II. Petrović Njegoš. Poslije završetku obilaska, povratak u Budvu, uz usputno zaustavljanje u Svetom Stefanu, otočiću spojenog s obalom uskom prevlakom. Danas je pretvoren u otok – hotel. Osnovan je 1442. godine kada je sagrađena utvrda. Večera.

DAN 5. BUDVA – KOTOR – HERCEG NOVI

Doručak. Poslije doručka izlet do Kotora. Stari Kotor je utvrđeni grad opasan zidom dugim 4 km, osnovan kao grčka kolonija u 3.stoljeću prije Krista. Nastavak putovanja prema Herceg Novom, gradu koji je kralj Tvrtko I osnovao 1382. godine pod imenom Sveti Stefan. Razgled starog grada, te poslije razgleda, nastavak putovanja za Hercegovinu. Dolazak kasno uvečer.

Dodatne informacije

Važne napomene pri odlasku na grupno putovanje školskih ustanova

Prilikom organiziranih odlazaka na putovanja, važno je znati pojedine stvari:

1. PUTNE ISPRAVE

Svi putnici moraju imati važeće putne isprave – hrvatske ili BH putovnice, odnosno hrvatske osobne iskaznice. U slučaju da se putuje u zemlju gdje je potrebna viza, putnici su dužni, uz eventualno posredovanje agencije, pribaviti iste uz predočenu dokumentaciju koju pojedino veleposlanstvo zahtjeva. Obratite pozornost na rok važenja putovnice – za ulazak u većinu zemalja putovnica mora vrijediti minimalno 90 dana od dana ulaska.

2. GUBITAK PRTLJAGE

Putnici su dužni voditi brigu o svojim stvarima unesenim u kabinu autobusa, te su ih prilikom svakog napuštanja istog dužni ponijeti sa sobom. U protivnom, putnici sami snose odgovornost za krađu, gubitak ili oštećenje stvari ostavljenih u kabini autobusa bez njihovog nadzora. U slučaju oštećene prtljage i sadržaja iste za vrijeme vožnje autobusom, Organizator se obvezuje nadoknaditi nastalu štetu u slučaju prouzročenom nepažljivim rukovanjem vozača, odnosno člana posade.

3. PONAŠANJE ZA VRIJEME VOŽNJE AUTOBUSOM

Za vrijeme vožnje autobusom nije dozvoljeno šetanje autobusom za vrijeme vožnje, oštećenje inventara, ometanje drugih osoba u autobusu – uključujući vozača, konzumiranje alkohola, opojnih droga i pušenje. U slučaju istih, vozač je obvezan zaustaviti autobus i upozoriti na ponašanje i u slučaju nemogućnosti uspostavljanja reda u suradnji s vođom puta, zatražiti pomoć djelatnika MUP – a zemlje u kojoj se nalazi. Za vrijeme vožnje autobusom, vozaču nije dozvoljena uporaba mobilnih uređaja bez odgovarajuće dodatne opreme, uz čiju pomoć može neometano obavljati posao.

4. PUTNIČKO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

Svi su putnici osigurani od posljedica nesretnog slučaja za vrijeme boravka na putovanju, pri čemu se Organizator pojavljuje kao posrednik. Da bismo na vrijeme ishodili policu osiguranja, potrebno je dostaviti 5 dana prije puta: JMBG, broj putovnice, adresu stanovanja. Prilikom potpisivanja Ugovora, pozorno pročitajte uvjete osiguranja, kako biste znali koji su rizici i u kojem obujmu pokriveni policom osiguranja. Za osobe pod utjecajem opojnih droga i alkohola prestaju vrijediti uvjeti iz PPZO.

5. DEVIZNI I CARINSKI PROPISI

Svi su se putnici obvezni pridržavati deviznih i carinskih propisa B i H, kao i propisa zemlje u koju se putuje. U slučaju nemogućnosti nastavka putovanja radi kršenja istih od strane putnika, sve nastale troškove i posljedice snosi sam prekršitelj.

6. POPUSTI

- Djeca iz iste obitelji: 30 %; - Djeca iz Centara za nezbrinutu i napuštenu djecu: 100 %;

7. PLAĆANJE

Prilikom prijave, putnik uplaćuje 40% cijene aranžmana (po osobi) osim ako u programu nije drukčije navedeno. Razlika do pune cijene aranžmana uplaćuje se najkasnije 21 dana prije početka putovanja osim ako u programu nije drukčije navedeno.

8. ODUSTAJANJE OD PUTOVANJA

Ukoliko putnik otkaže aranžman, G - tour od ukupne cijene aranžmana zadržava:

  • 15 – 30 dana prije polaska 10 % cijene aranžmana;
  • 1 – 15 dana prije polaska 30 % cijene aranžmana;
  • Poslije polaska 50 % od cijene aranžmana.

Kod otkazivanja svih aranžmana ne isplaćuje se trošak nabave vize/a ni putnih isprava. U slučaju otkaza zbog bolesti ili smrtnog slučaja u obitelji, uplaćeni iznos se vraća u cijelosti.

9. REKLAMACIJE

Reklamacije se podnose na licu mjesta ukoliko je u pitanju smještaj, kako bi organizator mogao na vrijeme ispraviti eventualne nedostatke. Sve ostale reklamacije se rješavaju u skladu sa Ugovorom koji se potpisuje prilikom dogovora.

Odgovorni organizator:

G-TOUR MEĐUGORJE, d. o. o. Ul. Fra Slavka Barbarića 34. 88266 Međugorje, J. I. B. 427300700003 ID PDV: 227300700003 PB: 17074255, Županijski Sud u Mostaru: Tt – 702/2;