Neum - Mostar - Vjetrenica - Hutovo blato

4 dana autobusom
Neum - Mostar - Vjetrenica - Hutovo blato
Neum - Mostar - Vjetrenica - Hutovo blato
Neum - Mostar - Vjetrenica - Hutovo blato
Neum - Mostar - Vjetrenica - Hutovo blato

Neum - Mostar - Vjetrenica - Hutovo blato

DAN 1. MOSTAR - POČITELJ - NEUM

Polazak iz odredišta u jutarnjim satima. Po dolasku u Mostar, razgled grada - Stari most, Kujundžiluk, Franjevačka crkva Sv. Petra i Pavla. Ime Mostar, prvi put je zapisano 1474. i ne odnosi se kao što mnoge knjige o mostu govore na slavni kameni most, nego se odnosi na čuvara mosta - mostara. Uz lijevu obalu Neretve, od Starog mosta prema sjeveru, nalazi se stara mostarska čaršija Kujundžiluk. Ime je dobila po kujundžijama (zlatarima), zanatlijama čijih je radionica u tursko doba na ovom prostoru bilo najviše. Skupa sa Starim mostom, Kujundžiluk čini čudesan arhitektonski sklop jedinstven u svijetu. Mostar svoju besmrtnost duguje Starom Mostu, koji je izgrađen od 1557. do 1566. za vrijeme vrhunca moći Osmanlijskog carstva, za vrijeme vladavine Osmanlijskog Sultana Sulejmana Veličanstvenog. Stari Most je dizajnirao i izgradio Hajrudin. Nastavak razgleda kroz Stari grad do Franjevačke crkve sv. Petra i Pavla i odlazak do Počitelja - srednjovjekovnog grada s kraja 14 - og i početka 15 - og stoljeća. Pretpostavlja se da ga je osnovao kralj Tvrtko I. Kotromanić, a po prvi put se spominje 1444. godine za vrijeme vladavine Herceg Stjepan Kosače. Po dolasku Osmanlija, postao je jedan od važnijih trgovački centara i danas jedan od najbolje očuvanih gradova iz perioda turske vladavine. Po završetku obilaska, nastavak vožnje do Neuma. Smještaj u hotelu u višekrevetnim sobama. Večera, mogućnost zabave u hotelu, noćenje.

DAN 2. NEUM - VJETRENICA

Doručak. Poslije doručka, odlazak na poludnevni izlet do špilje Vjetrenice. Vjetrenioca je sustav kanala u dužini od cca 7 km. Najduži kanal je 2,5 km dug. Unutar pećina su pronađeni arheološki nalazi, ostaci kostiju medvjeda i leoparda, te crteži stari oko 10.000 godina. Manja i veća jezera (najveće je široko 180 m), vodopadi i potoci karakteriziraju pećinu, jedinstvenu po vjetru koji uvijek puše. Razgled špilje, te poslije razgleda, povratak u hotel do 14:00 sati. Ručak, te poslije ručka, slobodno vrijeme. Večera u hotelu. Mogućnost zabave u hotelu, noćenje.

DAN 3. NEUM - DUBROVNIK

Doručak. Poslije doručka izlet u Dubrovnik. Po dolasku razgled grada u pratnji vodiča - Gradska vrata od Pila, Stradun, Velika i Mala Onofrijeva fontana, gradski zvonik iz 1444. godine, palača Sponza, Orlandov stup, barokna crkva svetoga Vlaha iz 1715. godine, Katedrala, crkva Uznesenja Marijina, gotička crkva svetog Dominika, crkva sv. Spasa, ljekarna iz 1317. godine, koja je u funkciji i danas… Povratak u Neum poslije podne. Ručak - lunch paketi. Večera u hotelu, mogućnost zabave u hotelu, noćenje.

DAN 4. NEUM - HUTOVO BLATO - ODREDIŠTE

Doručak. Slobodno vrijeme do ručka. Poslije ručka, nastavak putovanja prema Hutovu Blatu. Park prirode Hutovo Blato je prirodni rezervat ptica močvarica koji se proteže na 7,4 hektara, a parkom je proglašen 1995. godine. Prema zadnjim istraživanjima, u Parku je zamijećeno preko 160 vrsta ptica iz 40 porodica ptica, te oko 600 biljnih vrsta, dok u vodama Parka obitava 22 različite vrste riba iz 12 porodica. Sastoji se od većeg broja jezera i rijeke Krupe, koja teče u 2 smjera, ovisno o vodostaju rijeke Neretve u koju se ulijeva nakon 9 km. Slobodno vrijeme za šetnju ili igru. Nastavak putovanja prema odredištu, te dolazak u večernjim satima.

VAŽNE NAPOMENE PRI ODLASKU NA GRUPNO PUTOVANJE ŠKOLSKIH USTANOVA

1. PUTNE ISPRAVE

Svi putnici moraju imati važeće putne isprave – hrvatske ili BH putovnice, odnosno hrvatske osobne iskaznice. U slučaju da se putuje u zemlju gdje je potrebna viza, putnici su dužni, uz eventualno posredovanje agencije, pribaviti iste uz predočenu dokumentaciju koju pojedino veleposlanstvo zahtjeva. Obratite pozornost na rok važenja putovnice – za ulazak u većinu zemalja putovnica mora vrijediti minimalno 90 dana od dana ulaska.

2. GUBITAK PRTLJAGE

Putnici su dužni voditi brigu o svojim stvarima unesenim u kabinu autobusa, te su ih prilikom svakog napuštanja istog dužni ponijeti sa sobom. U protivnom, putnici sami snose odgovornost za krađu, gubitak ili oštećenje stvari ostavljenih u kabini autobusa bez njihovog nadzora. U slučaju oštećene prtljage i sadržaja iste za vrijeme vožnje autobusom, Organizator se obvezuje nadoknaditi nastalu štetu u slučaju prouzročenom nepažljivim rukovanjem vozača, odnosno člana posade.

3. PONAŠANJE ZA VRIJEME VOŽNJE AUTOBUSOM

Za vrijeme vožnje autobusom nije dozvoljeno šetanje autobusom za vrijeme vožnje, oštećenje inventara, ometanje drugih osoba u autobusu – uključujući vozača, konzumiranje alkohola, opojnih droga i pušenje.
U slučaju istih, vozač je obvezan zaustaviti autobus i upozoriti na ponašanje i u slučaju nemogućnosti uspostavljanja reda u suradnji s vođom puta, zatražiti pomoć djelatnika MUP – a zemlje u kojoj se nalazi. Za vrijeme vožnje autobusom, vozaču nije dozvoljena uporaba mobilnih uređaja bez odgovarajuće dodatne opreme.

4. PUTOVANJA UNUTAR EU ZA VRIJEME COVID 19 KRIZE

Trenutno su ukinuta privremena zabrana i ograničenje prelaska preko graničnih prijelaza unutar EU. Pojedine zemlje zahtijevaju dodatne provjere prilikom ulaska u vidu antigenskih ili PCR testova, pa prije polaska u svaku zemlju, treba obratiti pozornost na aktualno epidemiološko stanje,

5. PUTNIČKO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

Svi su putnici osigurani od posljedica nesretnog slučaja za vrijeme boravka na putovanju, pri čemu se Organizator pojavljuje kao posrednik. Polica uključuje i pokriće troškova mogućeg liječenja od COVID 19.
Da bismo na vrijeme ishodili policu osiguranja, potrebno je dostaviti 5 dana prije puta: JMBG, broj putovnice, adresu stanovanja. Prilikom potpisivanja Ugovora, pozorno pročitajte uvjete osiguranja, kako biste znali koji su rizici i u kojem obujmu pokriveni policom osiguranja. Za osobe pod utjecajem opojnih droga i alkohola prestaju vrijediti uvjeti

6. DEVIZNI I CARINSKI PROPISI

Svi su se putnici obvezni pridržavati deviznih i carinskih propisa B i H, te zemlje u koju se putuje. U slučaju nemogućnosti nastavka putovanja radi kršenja istih od strane putnika, sve nastale troškove i posljedice snosi sam prekršitelj.

7. POPUSTI

  • Djeca iz iste obitelji: 30 % osnovne cijene;
  • Djeca iz Centara za nezbrinutu i napuštenu djecu: 50 % osnovne cijene;

8. PLAĆANJE

Prilikom prijave, putnik uplaćuje 40% cijene aranžmana, osim ako u programu nije drukčije navedeno. Razlika do pune cijene aranžmana uplaćuje se najkasnije 21 dana prije početka putovanja osim ako u programu nije drukčije navedeno.

9. ODUSTAJANJE OD PUTOVANJA

Ukoliko putnik otkaže aranžman, G - tour od ukupne cijene aranžmana zadržava:

  • 15 – 30 dana prije polaska 10 % cijene aranžmana;
  • 1 – 15 dana prije polaska 30 % cijene aranžmana;

Poslije polaska 50 % od cijene aranžmana.
U slučaju otkaza zbog bolesti ili smrtnog slučaja u obitelji, uplaćeni iznos se vraća u cijelosti, dok u slučaju otkaza zbog pogoršanja epidemioloških mjera, postoji mogućnost izdavanja vouchera zbog prolongiranja datuma polaska.

10. CIJENA PRIJEVOZA

Zbog nepredvidljivih poskupljenja cijene prijevoza, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cijene. Konačna cijena se formira 14 dana prije polaska na putovanje!

11. REKLAMACIJE

Reklamacije se podnose na licu mjesta ukoliko je u pitanju smještaj, kako bi organizator mogao na vrijeme ispraviti eventualne nedostatke. Sve ostale reklamacije se rješavaju u skladu sa Ugovorom koji se potpisuje prilikom dogovora.

Odgovorni organizator:
G-TOUR MEĐUGORJE, d. o. o.
Ul. Fra Slavka Barbarića 34. 88266 Međugorje,
J. I. B. 427300700003
ID PDV: 227300700003
PB: 17074255, Županijski Sud u Mostaru: Tt – 702/2;

BOSNA I HERCEGOVINA (2)

Mogorjelo je jedan od najznačajnijih spomenika rimskog doba u BiH u kojemu se nalaze ostaci utvrđene vile iz 4. stoljeća. U neposrednoj blizine je već od 1 stoljeća postojalo imanje s zgradama za stanovanje i ostalim pratećim sadržajima vezanih za to doba.

Vodopad Kravica na rijeci Trebižat je najveći i najljepši vodopad u Hercegovini. Voda se spušta s visine od 30 metara, a širina je cca 150 metara. U blizini vodopada nalazi se pećina u kojoj se mogu vidjeti stalaktiti, stari mlin i brodić.

Arheološki muzej Humac se nalazi u franjevačkom samostanu svetog Ante Padovanskog na Humcu i najstariji je muzej u BiH, osnovan 1884. godine. U muzeju su izloženi predmeti prikupljeni na širem prostoru Hercegovine od starijeg kamenog doba (paleolitik) do danas. Izložena je i Humačka ploča iz 12. stoljeća, najstariji očuvani spomenik napisan mješavinom glagoljice i starohrvatske ćirilice – bosančice na području Bosne i Hercegovine.

Stolac je gradić sa najvećim brojem arheoloških nalazišta i kulturno - povijesnih spomenika u Hercegovini. Od velikog broja spomenika ističu se mostovi – ćuprije: Inat, Podgradska i Begovska Ćuprija iz 15. i 16. stoljeća, te crkva svetih Petra i Pavla iz 1500. Povijesni centar Stoca je srednjovjekovni Vidoški grad iz 15. stoljeća. U neposrednoj blizini se nalazi i Daorson, ilirski grad iz 3. stoljeća p. n. e. sa zidinama. Također, u neposrednoj blizini Stoca se nalazi i nekropola stećaka Radimlja iz 14. i 15. stoljeća. Stećci su ukrašeni crtežima u kamenu.

Vjetrenica je sustav kanala u dužini od cca 6 km. Najduži kanal je 2,5 km dug. Unutar pećina su pronađeni arheološki nalazi, ostaci kostiju medvjeda i leoparda, te crteži stari oko 10.000 godina. Manja i veća jezera (najveće je široko 180 m), vodopadi i potoci karakteriziraju pećinu, jedinstvenu po vjetru koji uvijek puše.

Široki Brijeg je administrativno sjedište Zapadno – Hercegovačke županije. Simbol grada je crkva Marijina Uznesenja na Nebo, samostan i Gimnazija. Stara je crkva sagrađena 1846, a gradnja sadašnje započela 1905. Uz crkvu i samostan se nalazi i Franjevačka galerija, a u sklopu samostana je bogata knjižnica i riznica.