Sveta zemlja, 07/14. 10. 2022.

Zrakoplovom iz Sarajeva
Sveta zemlja, 07/14. 10. 2022.
Sveta zemlja, 07/14. 10. 2022.
Sveta zemlja, 07/14. 10. 2022.
07.10.2022 do 14.10.2022

07/08. 10. Sarajevo – Istanbul – Tel Aviv – Gora Karmel – Nazaret

Sastanak u sarajevskoj zračnoj luci u 18:30 sati. Ukrcaj u zrakoplov Turkish airlines i polazak za Istanbul u 20:40, te za Tel Aviv u 01:25. Dolazak u Tel Aviv 03:30. Nakon carinskih formalnosti u zračnoj luci Ben Gurion, nastavak putovanja prema Haifi, lučkom gradu na sjeveru Izraela. Po dolasku doručak, te poslije doručka posjet brdu Karmelu na kojem je djelovao prorok Ilija, Ilijinoj špilji u crkvi Gospe karmelske i samostanu Stella maris. Panoramski razgled Bahajskih vrtova. Nastavak putovanja prema Nazaretu. Po dolasku, Sveta Misa u Bazilici Navještenja. Slijedi razgled Bazilike, crkve sv. Josipa, sinagoge i crkve Marijinog izvora. Ručak u Casanovi u 14:00 sati. Poslije ručka, smještaj u hotel. Poslijepodnevni odmor do večere, večera u hotelu, noćenje.

09. 10.  Nazaret – Brdo Blaženstava – Tabga – Kafarnaum – Galilejsko jezero

Poslije doručka, odlazak do Galilejskog jezera. Po dolasku, razgled Tabghe. Obilazak crkve čudesnog umnoženja kruha i riba, te posjet crkvi Petrova prvenstva u istom mjestu. Zatim slijedi posjet Kafarnaumu, gradu u kojem je Isus proveo najviše vremena tijekom svog javnog djelovanja, razgled ostataka starog grada, sinagoge i Petrove kuće. Uspon do Brda Blaženstava. Sveta misa. Ručak, te poslije ručka, vožnja brodom po Galilejskom jezeru. Nastavak putovanja do Kane galilejske. Obnova bračnih zavjeta u crkvi prvog Isusova čuda za crkveno vjenčane bračne parove. Povratak u hotel, večera, noćenje.

10. 10. Nazaret – Tabor – Mjesto Isusova krštenja – Jerihon – Jeruzalem  

Doručak. U 07:00 sati slijedi odlazak do brda Tabora, razgled Bazilike Preobraženja i svetišta. Ukrcaj u autobuse i nastavak putovanja do rijeke Jordan. Obnova krsnih zavjeta i nastavak vožnje do Jerihona. Sveta misa u crkvi Dobrog pastira, te razgled lokacija iz Svetog Pisma – Zakejeva smokva, Brdo kušnje, izvori. Ručak, te poslije ručka odlazak do Mrtvog mora. Moguće kupanje u Mrtvom moru, te oko 18:00 sati, nastavak puta do Betlehema. Smještaj u hotelu. Večera, noćenje.

11. 10. Betlehem – Ein karim

Doručak. Poslije doručka, odlazak prema Betlehemu. Posjet Pastirskim poljima i gradilištu svetišta Svih hrvatskih svetaca i blaženika, te odlazak u stari dio grada do trga Jaslica (Manger). Razgled Bazilike Rođenja Isusova, špilje sv. Josipa i sv. Jeronima. Sveta misa. Ručak u restoranu Casanova u Betlehemu, te poslije ručka ulazak u samu špilju. Slijedi odlazak do Ein Karima, rodnog mjesta Ivana Krstitelja. Posjet crkvi Marijina i Elizabetina susreta, te crkvi rođenja Sv. Ivana Krstitelja. Povratak u hotel, večera, noćenje.

12. 10. Betlehem – Maslinska gora – Cenacolo (Posljednja večera) – Zid Plača (Zapadni zid hrama)

Doručak. Poslije doručka, odlazak do Maslinske gore: crkva Očenaša, crkva Dominus flevit (Gospodin je plakao), Crkva svih naroda u Getsemanskom vrtu (Maslinski vrt u kojem se Isus znojio krvavim znojem). Ručak u restoranu Casanova, te poslije ručka odlazak do brda Sion i posjeti crkvi Sv. Petra od pijetlova pijeva (Kaifin dvor). Obilazak crkve Dormitio Mariae (Marijino usnuće), zatim Cenacolo, mjesto Posljednje večere i Davidova groba. Sv. Misa u franjevačkoj crkvi Ad Cenaculum. Poslije mise posjet Zidu plača (Zapadni zid), ostatku nekadašnjeg Hrama. Slobodno vrijeme i povratak u hotel za večeru. Noćenje.

13. 10. Betlehem – Križni put Via Dolorosa 

Doručak. Poslije doručka, posjet crkvi sv. Ane, posvećene Gospinu rođenju i ribnjaku Bethezda. Križni put ulicom Via Dolorosa do Crkve Kristova groba počinje od Kapele bičevanja i osude, te bazilike Ecce homo. Sveta misa i razgled Bazilike. Ručak u Casanovi u 14:00 sati. Poslije ručka, slobodno vrijeme za shopping ili osobne pobožnosti. Povratak u hotel za večeru. Noćenje

14. 10. Jeruzalem – Tel Aviv – Sarajevo

Doručak paketi. Polazak za Zračnu luku Ben Gurion u 05;00 sati. Poslije carinske kontrole, polet zrakoplova Turkish airlines za Istanbul u 08:30, te za Sarajevo u 12:50. Dolazak u Sarajevo u 13:40 sati

Dodatne informacije

Dodatne informacije vezane za putovanje u Izrael

Covid 19 mjere

Sukladno odluci Vlade Države Izrael do 20. svibnja 2022. dozvoljen je ulazak u Izrael za sve cijepljene i necijepljene strane državljane. Sukladno odluci Vlade, strani državljani koji dolaze u turistički posjet Izraelu, obvezni su predočiti negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan antigen test ne stariji od 24 sata prije polijetanja,
Od 21. svibnja 2022. za sve putnike ukida se obveza obavljanja PCR ili antigen testa prije polijetanja i nakon slijetanja na Zračnu luku u Izraelu, kao i obvezu samoizolacije.
Od 23. svibnja 2022. za sve putnike ukida se obveza nošenja zaštitnih maski na svim dolaznim i odlaznim međunarodnim letovima.
Obveza ispunjavanja online dolazne izjave unutar 48 sati prije polaska www.corona.health.gov.il/en/flights/ ostaje na snazi, kao i obveza predočenja potvrde o zdravstvenom osiguranju, koje uključuje liječenje od koronavirusa za vrijeme boravka u Izraelu.
S obzirom na promjenjivost globalne epidemiološke situacije, upućujemo na praćenje obavijesti i uputa Ministarstva zdravstva Izraela na sljedećoj poveznici: www.govextra.gov.il/ministry-of-health/corona/corona-virus-en . Nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru (osim bolnica i domova za starije) od 23. travnja 2022. nije više obvezno.

Carinske formalnosti

Svi predmeti namijenjeni za osobne potrebe oslobođeni su carine u Izraelu. Vrijednije (profesionalne) fotoaparate i kamere treba prijaviti na izlasku.

Putna prtljaga

U zrakoplov je dozvoljeno unijeti  samo 1 komad prtljage i to onaj koji odgovara propisanim mjerama – da može stati u pretinac iznad sjedala putnika (do 7 kg). Podsjećamo da se u ručnoj prtljazi ne smije nalaziti oštri predmeti (nožići, turpije za nokte, škarice, tekućina preko 100 ml...), a maksimalna težina prtljage je 20 kg.

Novac

Izraelska novčana jedinica je Šekel. Vrijednost šekela prema nekim valutama: 1 USD = 3,40 ILS , 1 EUR = 3,60 ILS, 1 HRK = 0,45 ILS, 1 KM = 1.80 ILS, 1 CHF = 3,40 ILS… U većim trgovinama i hotelima primaju se sve vrste kreditnih kartica. U većini suvenirnica se može plaćati dolarima ili eurima…

Odjeća i obuća

Odjeća i obuća treba biti pogodna za duža stajanja i šetnje. Treba ponijeti laganu i prozračnu odjeću za dnevne obilaske, te topliju za večernje šetnje. Ponijeti pristojnu odjeću – ramena i koljena moraju biti pokrivena prilikom posjeta sakralnim objektima.

GSM telefoniranje

Naši GMS operateri imaju ugovore s lokalnim kompanijama: Orange i Cellcom. Cijena minute poziva prema Hrvatskoj i EU iznosi oko 2,50 EUR od 08 - 20 h, noću oko 2,00 EUR, dok je cijena SMS poruke oko 0,70 EUR.
Lopovi – najbolje je nabaviti malu torbicu oko vrata i krupniji novac i dokumente čuvati u njoj u njedrima, a ostalo u džepu. Kupovanje izvan trgovina je opasno, jer tu lopovi koriste gužvu i kradu. Nisu nasilni pa su zato neprimjetni, ali vješti.
Gdje se bude slavila sv. misa običaj je dati mali slobodni prilog za crkvu.
Sunčane naočale i kupaći kostim trebaju radi kupanja u Mrtvomu moru.
Voda za piće – Voda u česmama je zdrava, a može se kupiti i u autobusu ($ 1 = 0,5 l vode).
Piće uz objed: uz objed se servira voda i  možda neki sokovi s vodom.
Slikanje i snimanje: Na većini lokaliteta je dozvoljeno, ali ako negdje nije, bit ćete obaviješteni. Zabranjeno je fotografiranje vojnih i policijskih objekata.
U sobama u hotelu ne ostavljati ništa vrijedno. Koristiti sefove na recepciji hotela. Novac i putovnicu uvijek imati uza se
Obzirom da svaki hodočasnik dobiva prigodni molitvenik, svi će moći sudjelovati u pjesmi i molitvi.
Kupovanje suvenira: na svakom mjestu koje se posjećuje, može se nabaviti nešto što je za to mjesto karakteristično.

Odgovorni organizator hodočašća

Odgovorni organizator:

G-TOUR MEĐUGORJE, u suradnji sa
Udruga Sveta Zemlja, www.sveta-zemlja.com
Fra Slavka Barbarića 34,
88266 Međugorje,
I.D. broj: 4227300700003,
www.gtour-medjugorje.com
e – mail: info@gtour-medjugorje.com