Hodočašće u Svetu Zemlju, 14/21. 03. 2023.

Zrakoplovom iz Zagreba, voditelj fra Tomislav Glavnik
Hodočašće u Svetu Zemlju,  14/21. 03. 2023.
Hodočašće u Svetu Zemlju,  14/21. 03. 2023.
14.03.2023 do 21.03.2023

14. 03. Zagreb – Tel Aviv – Tiberias

Sastanak u Zračnoj luci Dr. Franjo Tuđman u Zagrebu zbog detaljnog pregleda. Ukrcaj na let Sun D'Ora u 20:20 sati. Dolazak u Tel Aviv u zračnu luku Ben Gurion u 00:30 sati. Poslije kontrole putnih isprava, ukrcaj u autobus i nastavak putovanja prema Tiberiasu. Smještaj u hotelu, noćenje.

15. 03. Tiberias – Nazaret – Kana Galilejska

Doručak. Poslije doručka, nastavak putovanja prema Nazaretu. Po dolasku, sveta misa, te razgled Bazilike Navještenja i crkve sv. Josipa, Marijinog izvora i sinagoge. Ručak u 12:00 sat, te poslije ručka nastavak putovanja do kane Galilejske. Obnova bračnih zavjeta u crkvu prvog Isusova čuda za crkveno vjenčane bračne parove. Povratak u hotel, večera, noćenje.

16. 03. Tiberias – Brdo Blaženstava – Tabga – Kafarnaum – Galilejsko jezero – Tabor

Doručak. Poslije doručka posjet Kafarnaumu, gradu u kojem je Isus proveo najviše vremena tijekom svog javnog djelovanja, razgled ostataka starog grada, sinagoge i Petrove kuće. Slijedi odlazak do Tabghe. Obilazak crkve čudesnog umnoženja kruha i riba, te posjet crkvi Petrova prvenstva u istom mjestu. Zatim slijedi uspon do Brda Blaženstava i obilazak svetišta. Sveta misa, te poslije mise ručak kod sestara franjevki u svetištu. Poslije ručka, , nastavak vožnje do jezera i vožnja brodom po Galilejskom jezeru. Ukrcaj u autobus i nastavak putovanja do brda Tabora. Uspon taxi vozilima do vrha, te razgled Bazilike Preobraženja i svetišta. Povratak u hotel, večera. Noćenje.

17. 03. Nazaret – Mjesto Isusova krštenja (Qaser Yehuda) – Jerihon – Wadi Qelt – Betlehem 

Doručak. Poslije doručka, nastavak putovanja jordanskom dolinom do Qaser Yehuda, mjesta Isusova krštenja na rijeci Jordan. Obnova krsnih zavjeta, zatim odlazak u Jerihon. Panoramski razgled lokacija iz Svetog Pisma – Zakejeva smokva, Brdo kušnje, izvori. Slobodno vrijeme za ručak – nije uključen u cijenu aranžmana, te odlazak do Mrtvog mora. Moguće kupanje u najslanijem moru na svijetu i najnižoj točki na Zemlji (420 metara ispod razine mora). Nastavak puta do Wadi Qelta u pustinji. Sveta misa, te poslije mise odlazak do Betlehema. Smještaj u hotelu. Večera, noćenje.

18. 03. Betlehem – Maslinska gora – Cenacolo (Posljednja večera) – Zid Plača (Zapadni zid hrama)

Doručak. Poslije doručka, uspon do Maslinske gore i razgled crkve Očenaša, crkve Dominus flevit (Gospodin je plakao), Crkve svih naroda u Getsemanskom vrtu, pravoslavne crkve Marijina groba. Ručak u restoranu Casanova u 13:00 sati, te poslije ručka odlazak do brda Sion i razgled crkve Sv. Petra od pijetlova pijeva (Kaifin dvor), crkve Marijinog usnuća, te dvorane Posljednje večere i Davidova groba. Sv. Misa u franjevačkoj crkvi Ad Cenaculum. Poslije Svete Mise posjet Zidu plača (Zapadni zid), ostatku nekadašnjeg Hrama. Povratak u hotel, večera, noćenje.Jeruzalem

19. 03. Betlehem – Ein Karim

Poslije doručka, nastavak putovanja prema Ein Karimu, rodnom mjestu Ivana Krstitelja. Posjet crkvi Marijina i Elizabetina susreta, te posjet crkvi rođenja Sv. Ivana Krstitelja. Nastavak putovanja prema Betlehemu. Odlazak u stari dio grada do trga Jaslica (Manger). Sveta misa, te poslije mise, razgled Bazilike Rođenja Isusova i ulazak u samu špilju. Ručak u Casanovi, te poslije ručka razgled špilje sv. Josipa i sv. Jeronima, Špilje mlijeka. Slijedi odlazak do Pastirskih poljana. Povratak u hotel, večera, noćenje.

20. 03. Betlehem – Križni put Via Dolorosa 

Doručak. Posjet crkvi sv. Ane, posvećene Gospinu rođenju i ribnjaku Bethezda. Prolazak ulicom Via Dolorosa do Crkve Kristova groba i podsjećanje na Križni put koji počinje od Kapele bičevanja i osude, te bazilike Ecce homo. Sveta misa, te poslije mise razgled Bazilike Groba i ulazak u sami Grob. Slobodno poslijepodne za osobne pobožnosti i aktivnosti. Večera u hotelu.

21. 03. Tel Aviv – Zagreb

Doručak. Poslije doručka sveta misa, te poslije mise nastavak putovanja do Tel Aviva. Obilazak starog lučkog grada Jaffa. Polazak za zračnu luku Ben Gurion u 13:00 sati. Poslije kontrole dokumenata, polet zrakoplova za Zagreb u 16:40 sati. Dolazak u Zagreb u 19:00 sati.

Dodatne informacije

Dodatne informacije vezane za putovanje u Izrael

Sigurnosna i zdravstvena situacija i vizni režim

Državljanima Republike Hrvatske nije potrebna viza za ulazak u Izrael. Potrebna je obična putovnica koja mora vrijediti minimalno 6 mjeseci od dana ulaska u Izrael.
Nositeljima B i H putovnica je potrebna viza za ulazak u Izrael i izdaje se u svim izraelskim veleposlanstvima u svijetu (najbliži su u Beogradu i Zagrebu), Potrebni dokumenti: putovnica, popunjen obrazac za vizu, uvjerenje o zaposlenju, izvod iz banke, povratna ili tranzitna karta, potvrda o rezervaciji smještaja, obavezno zdravstveno osiguranje. Cijena ishođenja vize: 26 USD

Mogući su incidenti i nagle promjene ukupne sigurnosne situacije. U slučaju potrebe za pomoć, telefoni su
HR Veleposlanstva: +972 50 732 2918.
BH Veleposlanstva: +972 3 612 44 99

Covid 19 mjere

Sukladno odluci Vlade Države Izrael od 09. listopada 2022. za sve putnike ukinuta je obveza ispunjavanja online Ulaznog obrasca za Izrael, ali ostaje obveza predočenja potvrde o zdravstvenom osiguranju, koje uključuje liječenje od koronavirusa za vrijeme boravka u Izraelu.
Ukinuta je obveza obavljanja PCR ili antigen testa prije polijetanja i nakon slijetanja na Zračnu luku u Izraelu, kao i obveza samoizolacije. Nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru (osim bolnica i domova za starije) od 23. travnja 2022. nije više obvezno.

Carinske formalnosti

Svi predmeti namijenjeni za osobne potrebe oslobođeni su carine u Izraelu. Vrijednije (profesionalne) fotoaparate i kamere treba prijaviti na izlasku.

Putna prtljaga

U zrakoplov je dopušteno unijeti  samo 1 komad prtljage i to onaj koji odgovara propisanim mjerama – da može stati u pretinac iznad sjedala putnika (do 8 kg). Podsjećamo da se u ručnoj prtljazi ne smije nalaziti oštri predmeti (nožići, turpije za nokte, škarice, tekućina preko 100 ml...), a maksimalna težina prtljage je 20 kg.

Novac

Svi putnici koji unose ili iznose gotovinu ili vrijednosne papire u iznosu većem od 10.000 EUR dužni su prijaviti carinskom organu na svakom graničnom prijelazu u B i H.
Izraelska novčana jedinica je Šekel. Vrijednost šekela prema nekim valutama: 1 USD = 3,50 ILS , 1 EUR = 3,40 ILS, 1 HRK = 0,45 ILS, 1 KM = 1.70 ILS… U većim trgovinama i hotelima primaju se sve vrste kreditnih kartica. U većini suvenirnica se može plaćati dolarima ili eurima…

Odjeća i obuća

Odjeća i obuća treba biti pogodna za duža stajanja i šetnje. Temperatura u ožujku i travnju: od 10°C noću/28°C danju.Treba ponijeti laganu i prozračnu odjeću za dnevne obilaske, te topliju za večernje šetnje. Ponijeti pristojnu odjeću – ramena i koljena moraju biti pokrivena prilikom posjeta sakralnim objektima.

GSM telefoniranje

Naši GMS operateri imaju ugovore s lokalnim kompanijama: Orange i Cellcom. Cijena minute poziva prema Hrvatskoj, B i H i EU iznosi oko 2,50 EUR, dok je cijena SMS poruke oko 0,70 EUR.

Lopovi – najbolje je nabaviti malu torbicu oko vrata i krupniji novac i dokumente čuvati u njoj u njedrima, a ostalo u džepu. Kupovanje izvan trgovina je opasno, jer tu lopovi koriste gužvu i kradu.
Gdje se bude slavila sv. misa običaj je dati mali slobodni prilog za crkvu.
Sunčane naočale i kupaći kostim trebaju radi kupanja u Mrtvomu moru.
Voda za piće – Voda u česmama je zdrava, a može se kupiti i u autobusu ($ 1 = 0,5 l vode).
Piće uz objed: uz objed se servira voda i možda neki sokovi s vodom.
Slikanje i snimanje: Na većini lokaliteta je dozvoljeno, ali ako negdje nije, bit ćete obaviješteni. Zabranjeno je fotografiranje vojnih i policijskih objekata.
U sobama u hotelu ne ostavljati ništa vrijedno. Novac i putovnicu uvijek imati uza se.
Kupovanje suvenira: na svakom mjestu koje se posjećuje, može se nabaviti nešto što je za to mjesto karakteristično.
Crkveno vjenčani bračni parovi mogu obnoviti bračne zavjete u Kani Galilejskoj.

Odgovorni organizator:

G-TOUR MEĐUGORJE, u suradnji s
Udruga Sveta Zemlja, www.sveta-zemlja.com
Fra Slavka Barbarića 34, 88266 Međugorje, I.D. broj: 4227300700003,
www.gtour-medjugorje.com e – mail: info@gtour-medjugorje.com

Odgovorni organizator hodočašća

Odgovorni organizator:

G-TOUR MEĐUGORJE, u suradnji sa
Udruga Sveta Zemlja, www.sveta-zemlja.com
Fra Slavka Barbarića 34,
88266 Međugorje,
I.D. broj: 4227300700003,
www.gtour-medjugorje.com
e – mail: info@gtour-medjugorje.com